Tre trender

Den senaste trenden? Hijab. Det manar man i alla fall i en artikel från Svenska dagbladets Kultur som du kan läsa här. I artikeln skriver man om hijabistas, närmare bestämt stilikoner som blandar det senast modet med en hijap eller en abaya – alltså enkelt förklarat en sjal som du knyter runt huvudet och över håret. Det är ett muslimskt mode som har blivit en växande global industri och trend, och det är till och med en trend som Sverige just nu inspireras av.

Att hänga en sjal över håret är någonting som varit populärt förut, men inte på samma sätt som nu. Nu är det mycket som handlar om ett ”statement”, att visa att man står emot islamfobi. Att mode anpassar sig efter politik och hur samhället ser ut är inte heller någonting nytt, det är snarare vanligt och återkommande beroende på hur situationen ser ut i världen.

Hur ska man då bära detta om man vill vara trendig i Sverige – samtidigt som en inte ”tar” sjalen från muslimerna? En god idé är att köpa hem flera sjalar som du testar. Bäst är det att ha den löst knuten, lite naturligt. Ha även gärna färg på din sjal, det är en snygg detalj. Modevisning

Ett annat mode som just nu är på uppsving, är namnsmycket. Även det har återkommit i flera omgångar och i och med att du nu ska visa vem du är i modet och vad du står för – är ett namnsmycke helt rätt. Om du vill köpa dig ett namnsmycket är det bra om du väljer ett namnhalsband av hög kvalité, så att det håller i sig länge. Värt att komma ihåg är också att bara för att de ett namnsmycket av bra kvalitet, så behöver det inte vara överdrivet dyrt. Nog för att prisskillnad av bra och dåligt finns, men det finns en gräns. Att exempelvis betala 4,4 miljoner kronor för ett smycket – är lite väl mycket. Det gjorde man dock i december 2014 och smycket var ett par örhängen. Sverige dyraste smycke, skrev Expressen och det stämmer nog.

En tredje trend denna vår, är att klä sig bekvämt, se exempelvis till maxiklänningarna. Det bekväma modet går också ihop med det politiska samhället. Just nu är det ett hårt klimat nästan överallt, även i Europa. Då klär vi oss bekvämt för att visa på att vi är våra egna. Samma sak kunde man se under 40-talet och andra världskriget.