Tandblekning – olika metoder

Alla vill ha ett vitt, strålande leende, men hur bleker du enklast tänderna hemma?

Det finns en hel del huskurer som beskriver hur du kan bleka tänderna hemma, med varierat resultat. Det enklaste och säkraste sättet att bleka tänderna på är att göra det med särskilt utvecklade tandvårdsprodukter, som det du hittar på www.dentway.se till exempel.

Tandblekning utan vetenskapliga belägg

tandblekningNågra råd kring tandblekning med huskurer som inte har några riktiga belägg är bland annat dessa:

  • Munskölj på kokosolja, olivolja eller sesamolja – varken gott eller bevisat effektivt för att bleka tänderna. Dessa oljor kan däremot ha en liten effekt när det kommer till att förhindra karies. Men det krävs 15–20 minuter av gurglande för att det ska ge någon som helst effekt. Bättre att bara borsta tänderna som vanligt med andra ord.
  • Gurkmeja sägs kunna göra gula tänder pärlvita, men det finns inga som helst vetenskapliga bevis för detta.
  • Äppelcidervinäger är dressingkomponenten alla pratar om, inte bara för tänder utan även för fint hår. Men det finns inga belägg för att denna skulle kunna döda bakterier i munnen eller göra tänderna vitare.
  • Äppelsyra och ananas, ska stimulera utsöndring av saliv vilket sköljer bort andra frätande syror och bromelin i ananas ska kunna bleka lite. Men återigen, här finns det heller ingen som helst forskning som visar att man skulle kunna få vitare tänder av att äta äpple och ananas.
  • Apelsinskal ska kunna gnidas mot tänderna, den vita delen av skalet – men återigen finns det ingen vetenskaplig forskning bakom detta påstående.

Ha koll på vad du dricker och äter, det är egentligen det bästa tipset. Särskilt om du vill förebygga missfärgade tänder eller karies. Så småät inte och drick inte läsk om du inte måste. Kaffe och rödvin, liksom röda bär kan även de få dina tänder fläckade och det bästa är att skölja munnen efteråt för att slippa missfärgningar. Ett annat bra tips är att fortsätta med att borsta tänderna två gånger om dagen och att använda tandtråd för att få bort mat och andra bakterier som sitter mellan tänderna. Mer om detta kan du läsa om här och här.

Ett annat problem många har som även det påverkar tänderna och munhälsan kan vara bakterier i munnen som bland annat orsakar dålig andedräkt. Läs mer om hur du motverkar detta här.