Måla väggarna i rätt färg

Färger tillför mycket till omgivningen. När man ska måla väggarna i ett rum bör man därför tänka på vilken färg som ger vilken typ av effekt och hur man ska göra för att trivas med en färg.

1080384-paintroller

I Göteborgs-Posten kan man läsa om ett företag som har tagit fram världens mest diskreta färg. Färgen är grå med ett inslag av orange och påminner om en skuggfärg. Projektet med att ta fram den diskreta färgen har pågått i tre år och syftade till att hitta en färg till stomipåsar, en färg som passar bäst att ha närmast kroppen. Färgen är helt neutral eftersom att den inte efterlämnar några skuggor. När man tog fram färgen upptäckte man att alla människors hud har en orange ton, och därför fick färgen ett inslag av orange.

Färgen finns än så länge inte som väggfärg eftersom att färgkoden tills vidare är hemlig. Men när man ska måla väggarna i hemmet finns en del saker att tänka på. En viktig sak att ha för att färgen ska synas och vara i den nyans man vill, är rätt belysning. Man kan bland annat ha lampor och belysning från confident living i hemmet. Något annat man behöver tänka på när man ska måla om väggarna är att färgen ofta upplevs som starkare och ljusare när den kommer upp på väggen. Innan man bestämmer sig för en färg kan man därför köpa en provburk och måla en större bit av en vägg för att få den rätta känslan av färgen, skriver man på VT.

När man målar en vägg i en viss färg vill man förmodligen gärna veta vad färgen ger för effekt på rummet. På Dagens Nyheter kan man läsa en artikel om detta. Rött tillför till exempel värme, liv och passion till ett rum, medan grönt ger ett lugn och en trygghet. Vill man ha ett rofyllt och svalt rum bör man satsa på blått och vill man ha ett energiskt rum bör man måla det orange.