Hållbart mode för framtiden

Kläder bär vi alla, men alla av oss är inte så intresserade för de trender som kommer och går. Dock har ordet ”hållbarhet” fått fler och fler att höja på ögonbrynen och verkligen blivit lite mer intresserade av kläder – något som även är ett smart drag för butikerna.

När vi shoppar kläder kan vi göra det av ett stort utbud: allt från Danska Sofiamoore balkjoler du shoppar online till den lilla second handbutiken nere på hörnet. Och vad som har förändrats lite är synen på de kläder vi handlar. Visst att det ska vara snygga och ha en bra passform, men nu har det även blivit så att vi blir lite mer benägna att handla nytt om vi kan läsa att kläderna är gjorda av ekologiskt bomull eller av återvunnet material, något som blir allt mer populärt och viktigt om vi vill leva i det konsumtionssamhälle som vi nu lever i.

En våg av ekologiskt

Det finns många vågar som blåser över oss, och en av dem är just nu den ekologiska vågen som bara växer sig allt starkare. Det är en självklarhet att tala om ekologisk mat, men det har inte blivit lika självklart att vi handlar ekologiska kläder. Detta är dock något som fler och fler modeskapare och butikskedjor satsar på. Då man brukar säga att ett klädesplagg har en livslängd på två år är det ett otroligt slöseri att hela tiden producera nya kläder och inte se till ny teknik om hur man kan återvinna och blåsa liv i gammalt.

Men hur ska vi komma dit: till en värld där människorna över lag är mer medvetna? Jo, genom att man ser att varje handling får konsekvenser. När det kommer till kläder är det viktigt att vi väljer att ta hand om dem på rätt sätt för att vårda och så de inte slits ut, speciellt när det kommer till vackra festkläder som vi tar fram vid enstaka gånger.