Håll tänderna vita

Med åren så kommer dina tänder att missfärgas även om du normalt är noggrann med din tandhygien. Det finns många orsaker till att du kan komma att få missfärgade tänder som exempelvis rökning, viss mat, en del drycker, mediciner och ålder. Vissa av dessa saker kan man undvika eller dra ned på medan andra saker är svårare att sluta med helt. Om du har fått missfärgade tänder så finns det dock hjälp att erhålla som gör att dina tänder blir vitare och får en fräschare glans.

Det finns många olika metoder som du kan använda dig av för att bleka tänderna, som exempelvis tandblekning hos en tandläkare eller hos en tandklinik. Enklast och billigast är dock att köpa ett tandblekningspaket så att du själv kan bleka dina tänder i lugn och ro hemma. Ett tandblekningspaket för hemmabruk innehåller allt som du behöver som bland annat blekmedel, tandskenor och instruktioner över hur du bleker dina tänder. Normalt så ska du bleka dina tänder en gång per dag under cirka 20 minuter, vilket kommer att ge dig vitare tänder inom loppet av en månad. Du kommer att se resultat redan efter att du blekt dina tänder under några dagar, vilket gör att du åter igen kan få ett vackert leende och även slipper gömma munnen i din hand då du skrattar.

Att vårda sina tänder

När du har blekt dina tänder så kommer resultaten att hålla i sig en tid framöver. Dock så är det några saker som du bör tänka på för att fortsättningsvis kunna bibehålla dina tänder vita.

  • Undvik rökning. Rökning gör att dina tänder gulnar.
  • Undvik mat och dryck med starka färgämnen. Exempel på mat och dryck som kan missfärga dina tänder är rött vin, kaffe, surt godis, syrliga frukter, läsk och energidrycker. Även vissa mediciner kan bidra till att dina tänder missfärgas. Om detta är fallet så kontakta din läkare för att se om din läkare kan erbjuda alternativ medicin.
  • För att dina tänder ska vara vita under en lång tid framöver så behöver du med jämna mellanrum återupprepa din tandblekning.